6 Şubat 2016 Cumartesi

Dalgaların Sesi






Kitap Adı: Dalgaların Sesi

Yazar: Yukio Mişima

Sayfa Sayısı: 174

Okuduğum Yayınevi: Can

Basım: 1 / 2014
Dalgaların Sesi bir Yukio Mişima romanı. Ama benim Yukio Mişima ile tanışmam edebi yönü ile olmadı. Mişima sıkı bir Japon geleneklerini savunucu ve bu doğrultuda yaptığı bir protesto ile seppuki (geleneksel Japon intihar biçimi) yaparak hayatına son vermiş bir yazar. Japon kültürünü araştırırken bir anda karşıma çıktı Mişima ve tarzı ile de bende sağlam bir yer edindi. Ondan sonra Mişima'nın edebi yönü ile tanıştım. Okuduğum ilk romanı ise Dalgaların Sesi, yazar üç kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiş ancak kazanamamış. Açıkçası kazanmasını isterdim çünkü sevdiğim yazarlar arasında çok iyi bir yerde.

Dalgaların Sesi küçük bir Japon adası olan Uta-Jima'da geçiyor. Burası küçük, insanların dürüst olduğu, geçimlerini balıkla, dalış yaparak sünger çıkartarak sağladığı, adadaki kadının da erkeğin de sorumluluklarından kaçmayıp görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalıştığı bir yer. Baş kahraman Sinji, saf, iyi niyetli ve çok konuşmayan birisi. Hikaye ise babası ölen ve annesine ile kardeşine balık teknesinde çalışıp bakan yoksul bir genç Sinji ile adanın en zengin adamının kızı Hatsue arasında başlayan ilk aşkı konu alıyor. Aralarındaki temiz ve saf hikayeyi anlatırken yazarın dili de bir o kadar duru. Uzun betimlemeler, yoran ve sıkan çıkmazlar yok hikayede. İki gencin kalbi kadar saf cümleler de.

Doğanın insanlar için söylediği şarkıyı duyabilen bir kahramanın yeni yetmelikten nasıl kendi iradesine sahip olabilen bir insan olduğunu da gördüm okurken. Ve doğayı dinlemenin sadece durgun denize bakmak değil, vücudunuzu döven dalgaların arasında kulaç atmak olduğunu da öğreniyorsunuz. Yazar anlatırken Sinji'nin yanaklarına iğne gibi batan rüzgarın uğultusunu duyacak, Hatsue'nin dalış yaparken yanmış ensesinin rengini görecek ve tuzlu suyun tadını alacaksınız. İyi okumalar :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder